divendres, 26 de març del 2010

Del somni de dos alumnes a la supressió del batxillerat

Ahir, el Periodico de Catalunya, a la secció "Carta destacada del dia", publicaba una carta de l'Ester Bonal, exprofessora de l'IES Miquel Tarradell.


Del somni de dos alumnes a la supressió del batxillerat
Ester Bonal. Exprofessora d’institut. Barcelona

L’altre dia em vaig trobar amb Lovely al carrer de l’Hospital. Lovely, una noia nascuda a Filipines, va estudiar batxillerat a l’institut Miquel Tarradell, del Raval, i ara cursa un cicle formatiu sanitari; somia ser infermera. Dani també va estudiar el batxillerat al Miquel Tarradell a finals dels anys 90. Era un alumne que estava al límit de la síndrome del dèficit d’atenció, però ni ell ni els professors van llençar la tovallola: va aconseguir acabar el batxillerat i fer un cicle formatiu d’educació física, i ara és mestre. Ara el conseller Ernest Maragall ha decidit suprimir el batxillerat del Miquel Tarradell i els cicles formatius tecnològics de l’institut Milà i Fontanals, on hi deu haver molts més Danis i Lovelys. El senyor Maragall pensa globalment i actua localment. Però la globalització per a la qual treballa Maragall, responsable d’Educació i d’ideologia socialista, és la del mercat: la llei de l’oferta i la demanda. També aplica una sèrie de valors que els ingenus ciutadans que encara creiem i treballem en la recerca de la justícia social no definiríem com d’esquerres.

Com va dir Karl Marx, «la lluita de classes existirà sempre». Maragall desplega una política educativa que no només assegura la lluita de classes, sinó també la immobilitat social i cultural dels ciutadans. Si el que diferencia una política d’esquerres d’una de dretes són, bàsicament, els principis i les accions en matèria de sanitat, cultura, educació i justícia social, no anem bé. L’educació fa aigua a Catalunya. Maragall l’enfonsarà al final --igual que es va enfonsar el Titanic-- i només quedaran flotant els bots dels privilegiats de sempre, mentre que les Lovelys i els Danis s’enfonsaran irremissiblement.


2 comentaris:

  1. És una carta excel.lent i la subscric totalment!!! Els nois del Raval es mereixen tenir la possibilitat de poder fer un batxillerat públic i no haver d'anar a la privada pagant!!!

    ResponElimina
  2. Molt bona la carta de l'Esther. Apunta, no sé si conscientment o no, la idea que les reivindicacions cal fer-les a partir del casos concrets. Si fem llista de tots els nois i noies que han estudiat batxillerat al Tarradell, que l'han acabat i que després han continuat estudis (o no), aleshores és quan ens adonem de la necessitat de salvar el batxillerat al nostre institut.

    I no, no és el mateix estudiar al Tarradell que estudiar en un altre lloc. No és el mateix estudiar en un centre acollidor com el nostre on està garantit el seguiment personal de l'alumnat que estudiar en un centre privat en el qual l'objectiu principal és fer negoci. Tampoc és el mateix estudiar en centres públics massificats en els quals el professorat no coneix el nom dels i de les alumnes.

    Per això es tan important la carta de l'Esther, perquè ens mostra que les paraules no són buides. Quan diem que la supressió del batxillerat a l'IES Miquel Tarradell perjudica a l'educació pública i atempta a la igualtat d'oportunitats i a la cohesió social en el barri del Raval, volem dir exactament això.

    ResponElimina

9 Coses que puc fer ara mateix...

  1. Fer-me amic/amiga dels grups creats a Facebook i My Space
  2. Fer-me seguidor/a del bloc de la Plataforma
  3. Subscriure'm al canal web del bloc
  4. Escriure comentaris a les entrades del bloc. Totes les opinions són valuoses.
  5. Enllaçar el bloc de la Plataforma.
  6. Recollir signatures i enviar-les a l'IES M. Tarradell
  7. Imprimir cartells (1, 2) i enganxines i repartir-los per tot arreu.
  8. Enviar dades, informació i notícies a la nostra bústia de c.e.
  9. Difondre la nostra causa i sensibilitzar al món mundial.