dimecres, 24 de març del 2010

Constitució de la Plataforma BTX

L'IES Miquel Tarradell, situat al barri del Raval de Barcelona, és un centre acollidor, amb diversitat social i lingüística, i amb una estructura flexible en la qual es prioritza l'atenció individualitzada de l'alumnat, el treball cooperatiu, la mediació, el respecte i la tolerància. El centre ha comptat fins ara amb una oferta educativa integral que inclou els ensenyaments d'ESO, batxillerat i cicles formatius.


El passat dia 11 de març, el Consorci d'Educació de Barcelona ens comunicava sense previ avís la decisió -aparentment irrevocable- de suprimir el batxillerat al nostre institut. Això significa que a partir del curs vinent, l'alumnat que desitgi iniciar estudis de batxillerat en el nostre centre no ho podrà fer. Aquesta situació, a més, afectarà en els dos propers cursos a altres 21 instituts de Barcelona.

Els professors i professores de l'IES Miquel Tarradell vàrem valorar molt negativament aquesta mesura ja que dificulta l'accés dels adolescents i joves del barri als estudis postobligatoris, més encara quan l'Administració l'ha justificat com una "exigència" purament econòmica. Considerem que la supressió del batxillerat en el nostre institut i en els altres 21 centres de Barcelona representa una vulneració molt greu del dret a una educació pública de qualitat.

El fet que el Consorci ens comuniqués aquesta decisió a pocs dies de la convocatòria (el 17 de març) d'una vaga a l'educació pública és un fet prou significatiu de les maneres i l'actuació de l'actual govern, de l'actual conseller d'educació, l'Ernest Maragall i dels seus col·laboradors. Bàsicament, són les maneres d'una política fonamentada en el poder de la jerarquia i de la burocràcia i en un règim d'”ordeno y mando” aliè, de totes totes, a la comunicació i al diàleg, i en ocasions recolzades per determinats mitjans de comunicació.


Donada la gravetat dels fets, el 16 de març, el professorat del centre vàrem constituir en assemblea la “Plataforma per la defensa del batxillerat a l'IES Miquel Tarradell”. En aquesta primera reunió es varen identificar algunes necessitats urgents i en conseqüència es varen crear diverses comissions de treball. Entre els primers objectius que ens vàrem proposar destaquem els següents,
  • fer difusió de la nostra problemàtica emprant totes les fórmules possibles, incloent els mitjans de comunicació ordinaris i la xarxa Internet
  • informar i mobilitzar a tota la comunitat educativa en el barri del Raval
  • recollir adhesions a la nostra causa i suport en iniciatives similars a la nostra i iniciar una campanya de recollida de signatures
  • encabir les nostres reivindicacions en les mobilitzacions generals del professorat i exigir a les organitzacions sindicals la continuïtat de les jornades de lluita després de Setmana Santa

Amb tot, el dia 17 de març, el professorat de l'IES Miquel Tarradell va secundar majoritàriament la convocatòria de vaga convocada per diverses organitzacions sindicals de professorat i d'estudiants en contra de la política educativa del departament d'educació. A l'endemà, en el nostre centre, l'assemblea valorava positivament el seguiment de la jornada de vaga a Catalunya i la participació a la manifestació pels carrers de Barcelona.

Així, la Plataforma de l'IES Miquel Tarradell va decidir donar suport a la resolució de la zona de Cornellà en la qual s'insta a les organitzacions sindicals a continuar amb les mobilitzacions i amb les convocatòries de noves jornades de vaga en el mes d'abril.



En paral·lel la direcció del nostre centre ha participat en diverses reunions en les quals els i les directores dels instituts afectats per la supressió han constituït la “Comissió de batxillerat de Barcelona Ciutat”

A dia d'avui, la “Plataforma per la defensa del batxillerat a l'IES Miquel Tarradell” continua treballant amb determinació. Els nostres objectius inicials s'estan concretant i s'estan definint noves formes de lluita. Així, hem exposat els nostres neguits en un manifest, hem aconseguit el suport total de les famílies i d'algunes entitats del barri, així com el recolzament del Consell Escolar del centre, el nostre alumnat també s'està organitzant, s'ha endegat la campanya de recollida de signatures, hi ha previstes denúncies de la situació davant el Síndic de Greuges (alguna de les quals ja s'ha materialitzat), s'han fet propostes diverses d'actuacions i accions, etc.

D'aquesta manera, i amb l'ajut de tothom, pretenem aturar aquesta política educativa tan negativa la qual, en una absoluta falta de coherència, protegeix l'empresa privada concertada alhora que deixa a l'educació pública en una situació molt fràgil. Tot i així, no estem, ara per ara, disposats i disposades a perdre ni l'esperança ni la il·lusió d'aconseguir el nostre propòsit. Pensem que el moment actual, donada la proximitat de les properes eleccions al Parlament, és especialment propici per afavorir la nostra lluita.

6 comentaris:

  1. El blog està superbé!!

    ResponElimina
  2. No sé qui ha fet el blog, però m'encanta, m'agrada molt!!
    Hauríem de fer difusió..., sobre tot a entitats (TOT Raval té bases de dades i contactes amb la resta), parlar amb la de mates, que sap del tema de xarxes d'internet..., i que es conegui...

    Felicitacions per la feina!!

    ResponElimina
  3. Felicitats! em sembla un treball fantàstic!

    ResponElimina
  4. heu estat capaços de dir el que cal dir i, aquesta vegada, quan cal dir-ho. Ara toca repetir-ho i repetir-ho i repetir-ho i repetir-ho. No pareu.

    Lola

    ResponElimina
  5. feia anys que una vaga no havia estat tan i tan massiva al meu IES. Com sempre, al dia següent, quan encara les direccions no havien ni començat a omplir l'aplicatiu de rigor (el rigor dels aplicatius!la dictadura dels aplicatius! el malson dels aplicatius!)per enviar al Departament les dades dels vaguistes, els diaris dels amos tornaven a mentir.
    Ànims i endavant!

    ResponElimina
  6. estoy indignado. El consejero de Enseñanza no tiene vergüenza. Sí, bien dicho: eso se llama prepotencia, la suya y la de sus secuaces y secuazas. Este blog es una maravilla. felicidades.
    Miquel

    ResponElimina

9 Coses que puc fer ara mateix...

  1. Fer-me amic/amiga dels grups creats a Facebook i My Space
  2. Fer-me seguidor/a del bloc de la Plataforma
  3. Subscriure'm al canal web del bloc
  4. Escriure comentaris a les entrades del bloc. Totes les opinions són valuoses.
  5. Enllaçar el bloc de la Plataforma.
  6. Recollir signatures i enviar-les a l'IES M. Tarradell
  7. Imprimir cartells (1, 2) i enganxines i repartir-los per tot arreu.
  8. Enviar dades, informació i notícies a la nostra bústia de c.e.
  9. Difondre la nostra causa i sensibilitzar al món mundial.